Czy wykorzystywanie brykietu drzewnego do swojego domu to dobry wybór?

Spodobał Ci się ten artykuł? Więc odsyłam do tej strony (https://www.hydro-gaz.pl/blog/) – tam odnajdziesz ciekawe dane, które są przedstawieniem prezentowanego zagadnienia.
Brykiety drzewne wytwarzane są z rozdrobnionych odrzutów drzewnych takich jak wióry, które są ubijane pod ogromnym ciśnieniem. Brykietowanie następuje w prasach hydraulicznych lub mechanicznych. To właśnie prasa brykietująca rozstrzyga o kształcie brykietu. Spoiwem dla brykietu jest lignina, substancja znajdująca się w drewnie, która wytwarza się pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. W brykiecie nie znajdziemy więc chemicznych substancji klejących. Największą wartość handlową mają brykiety wytwarzane z naturalnego drewna, ale do produkcji brykietów z biomasy może być spożytkowany każdy rodzaj resztek pochodzenia roślinnego m.in. łuski gryki, łuski słonecznika, słoma lniana, konopna lub rzepakowa, a nawet zwykła słoma i siano.
Ogromną zaletą brykietu jest jego niska zawartość wilgoci, co sprawia, że wartość opałowa brykietu kominkowego jest znaczniejsza niż w przypadku drewna opałowego. Spalanie tego opału odbywa się powoli i stopniowo, ponieważ materiał jest bardzo silnie skondensowany w stosunku do objętości.
Pamiętaj, że zbliżone artykuły, są na wyciągnięcie ręki. Kliknij tu, a pokażą Ci się praktyczne wskazówki oraz przez to dowiesz się więcej szczegółów na ten temat.
Wysoka kaloryczność to cecha charakterystyczna brykietów. Brykiet kominkowy odznacza się jednocześnie bezproblemowością dozowania, bezpieczeństwem i wygodą korzystania, jednostajnym przebiegiem temperatury w trakcie palenia, żarem utrzymującym się dużo dłużej niż w przypadku drewna, śladową ilością popiołu. Brykiet kominkowy także z łatwością kupimy prawie wszędzie – w sklepie, w markecie, w składzie opału, a nawet online z dostawą do domu. Skondensowana postać daje możliwość ładnego zapakowania i łatwość składowania, bez strachu, że opał zepsuje się.