Czy wykorzystywanie brykietu drzewnego do swojego domu to dobry wybór?

Kominki są wykorzystywane niemal w każdym domu. Dla niektórych to tylko upiększenie salonu, ale duża część ludzi użytkuje go do ogrzewania pomieszczenia lub całego mieszkania. Selekcja kominka do niełatwa sprawa, ale jeszcze ważniejszy jest dobór optymalnego paliwa.

kominek

Autor: Jarosław Pocztarski
Źródło: http://www.flickr.com

Polska jest jednym z największych producentów brykietów kominkowych w Europie i właśnie w Polsce można wyłowić sporą ich gamę. Wielu początkujących użytkowników kominków zadaje sobie pytanie, czy stosować brykiet? Każdy gatunek paliwa ma swoje zalety, dlatego trzeba przyjrzeć się temu, co jest dostępne na rynku.

Spodobał Ci się ten artykuł? Więc odsyłam do tej strony (https://www.hydro-gaz.pl/blog/) – tam odnajdziesz ciekawe dane, które są przedstawieniem prezentowanego zagadnienia.

Brykiety drzewne wytwarzane są z rozdrobnionych odrzutów drzewnych takich jak wióry, które są ubijane pod ogromnym ciśnieniem. Brykietowanie następuje w prasach hydraulicznych lub mechanicznych. To właśnie prasa brykietująca rozstrzyga o kształcie brykietu. Spoiwem dla brykietu jest lignina, substancja znajdująca się w drewnie, która wytwarza się pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. W brykiecie nie znajdziemy więc chemicznych substancji klejących. Największą wartość handlową mają brykiety wytwarzane z naturalnego drewna, ale do produkcji brykietów z biomasy może być spożytkowany każdy rodzaj resztek pochodzenia roślinnego m.in. łuski gryki, łuski słonecznika, słoma lniana, konopna lub rzepakowa, a nawet zwykła słoma i siano.

Ogromną zaletą brykietu jest jego niska zawartość wilgoci, co sprawia, że wartość opałowa brykietu kominkowego jest znaczniejsza niż w przypadku drewna opałowego. Spalanie tego opału odbywa się powoli i stopniowo, ponieważ materiał jest bardzo silnie skondensowany w stosunku do objętości.

Pamiętaj, że zbliżone artykuły, są na wyciągnięcie ręki. Kliknij tu, a pokażą Ci się praktyczne wskazówki oraz przez to dowiesz się więcej szczegółów na ten temat.

Wysoka kaloryczność to cecha charakterystyczna brykietów. Brykiet kominkowy odznacza się jednocześnie bezproblemowością dozowania, bezpieczeństwem i wygodą korzystania, jednostajnym przebiegiem temperatury w trakcie palenia, żarem utrzymującym się dużo dłużej niż w przypadku drewna, śladową ilością popiołu. Brykiet kominkowy także z łatwością kupimy prawie wszędzie – w sklepie, w markecie, w składzie opału, a nawet online z dostawą do domu. Skondensowana postać daje możliwość ładnego zapakowania i łatwość składowania, bez strachu, że opał zepsuje się.

Do mniej ważnych mocnych stron brykietu kominkowego warto dodać estetykę – brykiet nie brudzi rąk, nie tworzy smolistego osadu po zewnętrznej stronie szyby, nie pozostawia niespalonych pozostałości, nie zanieczyszcza kominka i nie wywołuje jego rdzewienia. W czasie spalania brykiet nie emituje prawie wcale dymu, ale generuje estetyczny płomień.