
W wytwórczości ekologicznej eliminuje się zastosowanie chemicznych środków ochrony roślin, hormonów wzrostu, organizmów genetycznie zmodyfikowanych a także pasz przemysłowych. Niedozwolone jest także zastosowanie pestycydów w uprawach ekologicznych. Nie należy jednak rozumieć, że w tym systemie gospodarzenia nie nawozi się wcale gruntów i nie chroni roślinek przed chorobami. Możemy stosować – lecz jedynie mieszanki i nawozy dopuszczone poprzez Instytut Nawożenia i Uprawy Roślin w Puławach. Również surowiec siewny musi być ekologiczny. W ekologicznym rolnictwie nagminniej aniżeli w konwencjonalnym wykorzystuje się agrotechniczne metody walki z chwastami, szkodnikami a także preparaty biologiczne i wyciągi roślinne. Podstawą nawożenia w wytwórczości roślinnej są nawozy organiczne takie jak gnojowica jak odpady (polecamy pokaż szczegóły) nawozy zielone wyprodukowane w gospodarstwie ekologicznym. Chów zwierząt oparty jest na karmach ekologicznych jak też polega na zapewnieniu im właściwej powierzchni w pomieszczeniach gospodarskich jak też dostępu do wybiegów jak odpadami (polecamy kliknij aby zobaczyć więcej) chowu pastwiskowego. Choć część prac jest wykonywana ręcznie w takich gospodarstwach też poszukiwane są części zamienne do maszyn rolniczych takie jak na przykład części do kultywatora.

Niejeden posiadacz prowadzący nieintensywną wytwórczość rolną może zastanowić się nad prowadzeniem gospodarstwa ekologicznego. Do podjęcia tej decyzji zachęcają ponadplanowe dofinansowania, jak również możliwość zbytu towarów ekologicznych za wyższą cenę, choć nie jest z tym tak prosto jak można byłoby oczekiwać. Sprzedaż ekologicznych towarów ze znakiem „Rolnictwo ekologiczne” zaczyna bowiem dopiero się kształtować dzięki nabywcom nabywającym taką żywność. W minionych latach zaczęło jednak rozwijać się przetwórstwo wytwórczości ekologicznej. Najogromniejszym problemem dla przetwórców ekologicznych jest jednak poważny brak jednolitych partii artykułów ekologicznych.