Home

Czy obcokrajowiec może zamieszkać na stałe naszej ojczyźnie?

Nie da się zanegować faktu, że aktualnie żyjemy w czasach, w jakich w szerokim zakresie rozumiane migracje mają miejsce na znaczną skalę. Jest to niewątpliwie efekt globalizacji, jaki przyniósł nam mnóstwo dobrego. Jesteśmy dodatkowo świadkami napływania różnych społeczności do naszego kraju. Coraz to większa liczba obcokrajowców chce żywo uczestniczyć w życiu naszego kraju, ponieważ na arenie międzynarodowej nasz kraj uważany jest jako otwarty i przyjacielski nowym osadnikom. Niemniej natomiast, aby każda osoba, jaka ostatnimi czasy zajechała do naszej ojczyzny mogła cieszyć się ogółem praw, ważne jest spełnienie wszystkich wymagań formalnych.

imigranci
Autor: The Liverpool School of English
Źródło: http://www.flickr.com
W praktyce niestety zapominamy w wielu przypadkach o tej niezbędności, co może uczynić poważne komplikacje w czasie przyszłym. Na szczęście nasze uprzednie działanie jest w stanie ochronić nas przed takim stanem rzeczy. Dużo w tym temacie jest nade wszystko zdeterminowane od okresu, na który osoba przyjezdna pragnie się zatrzymać. Będzie to w znaczącej mierze warunkowało nasze działania, jakie będą musiały zostać przez nas podjęte. Które obowiązki powinien w takim razie wypełnić każdy cudzoziemiec chcący zostać na stałe w naszym kraju? Pierwszym działaniem, jakie z pewnością powinno się doprowadzić do realizacji w tym miejscu to wyznaczyć precyzyjnie okres, na jaki dana osoba chce osiedlić się w Polsce. Jeżeli będzie to termin dłuższy niż 3 miesięczny, to konieczne będzie zdobycie stosownej ważnej dokumentacji, którą jest zezwolenie na pobyt czasowy. Dzięki niemu osoba, która przybędzie spoza granic Unii Europejskiej do naszej ojczyzny będzie mogła zatrzymać się w Polsce. Aby je utrzymać powinno się zaprezentować we właściwym miejscowo urzędzie komplet wymaganych dokumentów - gdzie uzyskać informacje i zezwolenie na pobyt czasowy.



http://karta-pobytu.pl/
Autor: Clira Naxos
Źródło: http://www.flickr.com
Niemniej jednakże wydanie ostatecznej decyzji może potrzebować obiektywnie sporych nakładów czasu, w związku z tym z naszej strony powinniśmy się uzbroić w wytrwałość. Poza tym powinniśmy mieć na uwadze fakt, że wspomniane zezwolenie nie przedłuża się samoczynnie. W związku z takim stanem spraw, co pewien okres pojawia się konieczność ciągłego jego prolongowania, aby pobyt w dalszym ciągu był legalny. Uporządkowanie tych wszystkich spraw pozwoli obcokrajowcowi cieszyć się swobodną możnością przebywania w naszym kraju.