Home

Niezwykle popularne żywienie - co należy wiedzieć o produktach eko?

We współczesnym skażonym otoczeniu zdrowe żywienie stało się nie tylko niezwykle popularne, lecz konieczne dla dobrego działania systemu. Coraz to głośniejszy staje się problem żywności organicznej, to znaczy takiej, która została wyhodowana i wyprodukowana bez użycia pestycydów, dodatków syntetycznych. Zwierzęta, od jakich wywodzą się wyroby spożywcze, hodowane są w warunkach ekologicznych, odżywiane naturalnymi karmami, żyją w bardzo stosownych warunkach.
Ser żółty Moniecki typu szwajcarskiego
Autor: MSM Mońki
Źródło: MSM Mońki
Żywność ekologiczna musi mieć na opakowaniu symbol rolnictwa ekologicznego. Symbol EKO jest gwarancją jakości. Odbiorca może być pewien, że dana żywność została wyprodukowana zgodnie z zasadami, oraz że była sprawdzana przez ekspertów - doczytaj . Certyfikat przysądzany jest na rok, po upływie owego terminu obejście ekologiczne zostaje poddane ponownej kontroli. Gospodarstwa ekologiczne, jakie wytwarzają eko jedzenie, muszą sprostać trzem naczelnym wymogom. Po pierwsze, produkcja ekologiczna jedzenia nie może zaburzać i obciążać środowiska naturalnego. Po drugie, obejście powinno być w najwyższym stopniu samowystarczalne. Po trzecie, produkcja musi się przyczynić do rozwoju wsi i rolnictwa. Gospodarstwo ekologiczne powinno w miarę możności obniżyć korzystanie z maszyn i zwracać nadzwyczajną baczność na nieskazitelność gleby i wód gruntowych.



Sporo ludzi myli wyobrażenie żywności zdrowej i ekologicznej. Produkty z nadrukiem zdrowa żywność zupełnie nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Pokarmy z wersji zdrowa żywność nie musi dopełniać standardów wytwórczości właściwych dla żywienia eko. Umieszczanie takiego napisu przyciąga klienta, jednak jest wyłącznie podstępem marketingowym.

Sklep ze zdrową żywnością oferuje wyroby certyfikowane. Nie posiadają one w swym składzie wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów, są mniej cukrzone i solone, niż ich konwencjonalne odpowiedniki. Mieszczą składy wyższej próby, dlatego nie ma konieczności ich ulepszać chemicznie.

Powiązany artykuł - spożywać eko pożywienie, ażeby zadbać o ciało i właściwe samopoczucie. Jest to w szczególności istotne dla osób, które borykają się z różnego rodzaju chorobami i alergiami.