Home

Niezwykle popularne żywienie - co należy wiedzieć o produktach eko?

W dzisiejszym zatrutym otoczeniu zdrowe odżywianie stało się nie tylko niezwykle popularne, ale potrzebne dla dobrego funkcjonowania organizmu. Coraz głośniejszy staje się temat żywności organicznej, to znaczy takiej, która została wyhodowana i wyprodukowana bez zastosowania pestycydów, domieszek chemicznych. Zwierzęta, od których pochodzą wyroby spożywcze, hodowane są w warunkach ekologicznych, odżywiane prawdziwymi paszami, żyją w bardzo odpowiednich warunkach.
Ser żółty Moniecki typu szwajcarskiego
Autor: MSM Mońki
Źródło: MSM Mońki
Żywność ekologiczna musi mieć na opakowaniu symbol rolnictwa ekologicznego. Symbol EKO jest gwarancją jakości. Konsument może być pewny, że dana żywność pozostała wyprodukowana zgodnie z normami, oraz że była monitorowana przez fachowców - porównaj https://naturalnaspizarnia.pl/pl/c/Produkty-bezglutenowe/50. Certyfikat przysądzany jest na rok, po upływie owego czasu obejście ekologiczne zostaje poddane powtórnej inspekcji. Obejścia ekologiczne, jakie wyrabiają eko żywność, powinny sprostać trzem naczelnym wymogom. Po pierwsze, wytwórczość ekologiczna pożywienia nie może zaburzać i obciążać otoczenia naturalnego. Po drugie, gospodarstwo musi być w największym stopniu samowystarczalne. Po trzecie, produkcja musi się przyczynić do rozrostu wsi i rolnictwa. Gospodarstwo ekologiczne musi w miarę możności zredukować stosowanie maszyn i zwracać nadzwyczajną baczność na czystość gleby i wód gruntowych.

Sporo ludzi myli termin żywności zdrowej i ekologicznej. Towary z tekstem zdrowa żywność wcale nie są równoważne z ekologiczną żywnością. Jedzenie z kategorii zdrowa żywność nie musi realizować standardów wytwórczości odpowiednich dla żywienia eko. Umieszczanie owego napisu przyciąga konsumenta, lecz jest wyłącznie chwytem marketingowym.

Sklep ze zdrową żywnością proponuje towary certyfikowane. Nie posiadają one w swym składzie wzmacniaczy smaku i sztucznych zapachów, są mniej słodzone i solone, aniżeli ich zwyczajne odpowiedniki. Zawierają zawartości wyższej próby, w związku z tym nie trzeba ich ulepszać chemicznie.



Porównaj - https://www.naturalnaspizarnia.pl/Warto konsumować eko żywność, aby dbać o ciało i odpowiednie samopoczucie. Jest to szczególnie ważne dla osób, które borykają się z różnego typu chorobami i uczuleniami.